tiistai 21. heinäkuuta 2020

Poliittista väkivaltaa Suomessa!

Viikko sitten kirjoitin somekiusaamisesta ja häiriköinnistä. Yhtään vähättelemättä nettihäiriköiden aiheuttamaa harmia ja mielipahaa, viikon takainen kirjoitukseni tuntuu nyt vähäpätöiseltä.

Jämsässä tapahtui 17.7. raaka pahoinpitely, jonka motiivi oli mitä ilmeisimmin poliittinen. Uhri on Pekka Kataja, perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikkö ja aktiivi. Katajan kotiin tunkeutui kaksi miestä, jotka pieksivät hänet hakkaamalla vasaralla päähän ja potkimalla maassa makaavaa uhriaan. Tämän raukkamaisen ja julman teon jälkeen on ihme, että Kataja ylipäätään on hengissä. Poliisi tutkii tekoa tapon yrityksenä.

Uutinen järkytti minua kovasti. Tämän jälkeen tuntuu suorastaan koomiselta valittaa sellaisesta, että joku on sanonut pahasti netissä. Olemme siirtyneet aivan toiseen sfääriin. Suomen kaltaisessa vakaassa maassa ei ole tarvinnut pelätä, että poliittisen toiminnan seurauksena voisi jopa päästä hengestään!

Hämmästyttävää, miten vähälle huomiolle tapaus on jäänyt mediassa ja muiden puolueiden keskuudessa. Helsingin Sanomat julkaisi verkkosivuillaan pikku-uutisen, vuorokauden viiveellä. Uutisen kommenttiosiota lehti moderoi tiukasti. Yle kiinnostui asiasta toden teolla vasta sitten, kun Kataja otti puheeksi, että tekijät saattavat olla äärioikeistolaisia.

Ihmettelen erityisesti sisäasiainministeri Maria Ohisalon (vihr) hiljaisuutta. Eilen 21.7. Ohisalo julkaisi lyhyen twiitin, jossa hän toteaa, että poliisi tutkii asiaa ja toivottaa Katajalle voimia toipumiseen. Ministeri ei tuomitse tapahtunutta eikä ilmaise millään tavalla, että olisi järkyttynyt tai yllättynyt. Ja itse tapauksesta oli siis kulunut neljä päivää. Neljä päivää!

Turvallisuusasiat ovat sisäministerin vastuualuetta. Olen hyvin hämmästynyt siitä, ettei Ohisalo ole huolissaan siitä, että Suomessa on tapahtunut raaka tapon yritys, jonka motiivi todennäköisesti on uhrin poliittinen toiminta. Tapaus on Suomen oloissa erittäin poikkeuksellinen. Poliittisia murhia on Suomessa tapahtunut hyvin vähän, ja niistäkin viimeisin ajoittuu tiettävästi itsenäisyyden alkutaipaleelle.

Voin vaan kuvitella, millainen mekkala olisi syntynyt, jos uhri ei olisikaan perussuomalainen, vaan esimerkiksi vasemmistoliittolainen tai vihreä. Hesari ja Yle tykittäisivät otsikoita vähän väliä, ja tapauksesta kaivettaisiin julkisuuteen kaikki mahdollinen. Tapaus nousisi kaikissa isoissa medioissa pääuutiseksi. A-studiossa tätä puitaisiin varmaan monena iltana useamman asiantuntijan voimin. Maria Ohisalo tuskin kuittaisi asiaa yhdellä niukalla "poliisi tutkii asiaa"- twiitillä. Vihervasemmiston puolue-eliitti tuomitsisi teon jyrkästi. Kaivettaisiin esiin kaikki mahdolliset spekulaatiot tekijöistä, alkaen persuista päättyen kuunatseihin.

Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki tuomitsi teon selväsanaisesti, mikä oli häneltä suoraselkäistä ja oikein. Inhimillisyyttä ja empatiaa täytyy löytyä myös muita kuin "omia" kohtaan. Toivottavasti sen oppisi myös saman puolueen aktiivi Tiia Lehtonen, joka Twitterissä naureskeli, miten "lujaa menee persulandiassa". Lehtosen mukaan "pikkukunnan paikallinen nevahööd persu on pahoinpidelty".

Kyseessä ei siis ole mikä tahansa nakkikioskinujakka, vaan silmitön väkivalta, jossa kahden miehen voimin käytiin iäkkään ihmisen kimppuun. Tekotavasta päätellen uhri oli tarkoitus tappaa. Miten tällainen vähättely ja naureskelu sopii yhteen vasemmistoliiton arvojen kanssa, ihmettelen vaan. Todella mautonta ja ala-arvoista.

Kaikilla ei vain ole sydämen sivistystä. Ja jokainen politiikassa toimiva aktiivi toki tekee politiikkaa omalla tyylillään.

                                                                        * * *

En tunne Pekka Katajaa, mutta toivotan hänelle kaikkea hyvää. Kenenkään ei pitäisi joutua kokemaan sellaista, mitä hän on kokenut. Tapauksesta jää hänelle varmasti elinikäinen trauma. Toivottavasti tekijät saadaan kiinni ja tiilenpäitä lukemaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti